Green Courtyard



Recovery of an abandoned urban block




Green courtyard
Novara, Italy2014

Architectural design: Carlo Ezechieli


Consultants: ICStudio(Structural Engineering); The Natural Step Italia(Ecosystemic Design)

The project is about the reclaiming of a large abandoned block located in the historic heart of the city. The program is set for a 2’500sqm store at the ground level, a 1’600sqm spa-gym at the first level and a 1’400sqm hotel on the second, all arranged around a 4’000sqm roof garden on the first floor. The by now crumbling old buildings are covered by an heterogeneous and biologically rich mass of vegetation. The reclamation design does not aim to intervene by simply blanking out the old – deteriorated beyond recovery – buildings, but rather establishing a sort of self-building, inhabitable, green living system, whose heart is an elevated piece of land open to the city: a “symbiotic” scheme made of built spaces totally enveloped by a green mass.









CE-A studio + Carlo Ezechieli - 2019 all rights reserved