SR house



Winning design ANPEL Architecture Prize 2011





SC House

Morbegno, Italy

2011

Architectural design: Carlo Ezechieli

Structural engineering: Michele Soffietti
Systems Engineering: Giacomo Bertolini (Studio Bertolini)

  Photo: © Marcello Mariana


SR house is a double level single-family house, built inside a longitudinal parcel that stretches in North-South direction. The presence of the railway line towards the South and the absence of buildings towards the North makes the site a perfect visual axis towards the Alps: a characteristic that may be helplessly lost, through building. The project is therefore developed following to the aim of reproducing the same axis inside the house, according to a sort of “visual introversion” principle. The resulting design is a building whose angles are metaphorically “subtracted” in order to allow the access of sunlight, directing views and defining buffer spaces between the inside and the outside. The double hight interior emulates the architectural features of the rooms of the ancient palaces of this Alpine region.


















CE-A studio + Carlo Ezechieli - 2019 all rights reserved